עריכה וניסוח של חוזה גירושין היא משימה לא פשוטה. היא לא פשוטה בגלל הנסיבות שבהן היא מבוצעת, אבל בעיקר היא לא פשוטה בגלל שמדובר בהסכם שאמור לחזות לפחות שני עשורים אל תוך העתיד, על מנת למלא את ייעודו. מהם המרכיבים של חוזה גירושין? כיצד יש לערוך ולנסח אותו? למה חשוב לשים לב במהלך עריכת החוזה? על כל השאלות תשובות במדריך הבא.
מהו חוזה גירושין?
חוזה גירושין הוא הסכם הנחתם בין שני בני הזוג המתגרשים, במטרה להסדיר את הפרדת הבית המשותף לשני בתים נפרדים. במסגרת ההסכם יכולים בני הזוג לכלול כל סוגיה שלדעתם דורשת התייחסות והסכמה הדדית כחלק מתהליך ההיפרדות, אך קיימים ארבעה נושאים מרכזיים שחייבים להופיע בכל חוזה גירושין: חלוקת רכוש, משמורת ילדים, מזונות ילדים וגט.
חתימה על חוזה גירושין היא למעשה הדרך הקלה והבטוחה להתגרש, ללא צורך בהתערבות בית משפט וקבלת פסק דין מחייב. יחד עם זאת, המשמעות של חוזה גירושין היא שבני הזוג ניגשים אל המשימה בצורה בוגרת והגיונית ומצליחים להגיע להסכמות ביניהם סביב נושאים שברומו של עולם דווקא בנסיבות השליליות המאפיינות כל כך את תהליך הגירושין.
לאחר חתימת שני בני הזוג על חוזה גירושין, יש להביא את החוזה לאישור בית המשפט לענייני משפחה על מנת שזה יבחן את טיב ההסכם ויאשר אותו. רק לאחר קבלת אישור בית המשפט, הופך ההסכם לבעל תוקף משפטי ומקבל מעמד של פסק דין.
עריכת חוזה גירושין
כאמור, עריכת חוזה גירושין היא משימה מאוד לא פשוטה, בעיקר בגלל שני אתגרים מרכזיים:
נסיבות עריכת ההסכם
עריכת חוזה גירושין מחייבת השגת הסכמות בין בני הזוג בנושאים החשובים להם ביותר בחיים, ובמרכזם רכוש וילדים. הסכמות אלה צריכות להתגבש דווקא כשבני הזוג נמצאים במצב נפשי ורגשי קשה מאוד, עם משקעים רגשיים שמנחים את התנהגותם ולעיתים עם רגשי אשם, רגשי נקם וזעם על בן הזוג השני.
טווח ותוקף ההסכם
חוזה גירושין מטבעו הוא חוזה שאין לו תאריך תפוגה. חתימת הצדדים על החוזה מחייבת אותם למעשה למשך עשורים שלמים קדימה, כשעוד אין להם מושג כיצד ייראה עתידם האישי והמשפחתי. עליהם להתחייב על סכומי כסף גדולים ועל אורח חיים ומערכת יחסים עם ילדיהם, ואלו ילוו אותם במשך עשורים קדימה מבלי שהם יכולים באמת לצפות את פני העתיד מנקודת הזמן הנוכחית.
בכפוף לשני אתגרים אלה, קיים קושי מובנה של בני זוג שזה עתה החליטו להתגרש, לערוך את ההסכם באופן עצמאי. זהו כמובן מצב אפשרי אצל זוגות מסוימים, אך גם אם יצליחו בני הזוג להתגבר על אתגר נסיבות עריכת ההסכם, עדיין נותר להם האתגר של טווח ותוקף ההסכם, קרי האתגר לנסח את ההסכם באופן שרואה פני עתיד, ועושה צדק עם כל הצדדים להסכם לא רק בשנה שלאחר חתימת ההסכם, אלא גם 18 שנה לאחר מכן.
בכדי להבטיח שההסכם יצליח קודם כל להתגבש, ולאחר מכן גם להבטיח שהוא מתגבש בצורה ראויה שמשקפת את האינטרסים של שני הצדדים ושל ילדיהם תוך ראיית פני העתיד, חשוב מאוד שבתהליך עריכת וניסוח חוזה גירושין יהיה מעורב איש מקצוע בדמותו של עורך דין משפחה מוסמך.
מרכיבי המפתח בחוזה גירושין
כאמור, במסגרת חוזה גירושין יכולים בני הזוג להכניס כל סוגיה שלדעתם מהווה סוגיית מפתח בהשלמת תהליך הגירושין ביניהם. יחד עם זאת, בכל הסכם גירושין חייבת להיות התייחסות לארבעה מרכיבי מפתח שכעת נפרט אודותיהם:
חלוקת רכוש
במהלך החיים המשותפים, עשויים לצבור בני זוג רכוש משותף, החל מפריטי ריהוט קטנים ועד דירות, כלי רכב, עסקים, מניות, זכויות, בעלות על נכסים ועוד. במסגרת חוזה גירושין על בני הזוג לחלק ביניהם את הרכוש בצורה הוגנת, שתשקף את השיתוף סביב צבירת אותו רכוש. בהיבט זה יש להדגיש כי גם רכוש פרטי שהיה בבעלות אחד מבני הזוג לפני תחילת הקשר או רכוש שאותו ירש אחד מבני הזוג לפני או במהלך הקשר הזוגי, עשוי להיחשב כרכוש משותף וזאת אם הוכחה בו כוונת שיתוף על פי הילכת השיתוף. כך למשל, אם שני בני הזוג התגוררו בדירה שהייתה בבעלות אחד מבני הזוג, ושניהם דאגו לדירה, ריהטו אותה, שיפצו אותה ושילמו עליה את התשלומים והחשבונות, ייתכן מאוד שניתן יהיה להוכיח כוונת שיתוף שתהפוך את הדירה לרכוש משותף.
משמורת ילדים
משמורת ילדים קובעת למעשה מה יהיה מקום מגוריהם העיקרי של הילדים ועם איזה הורה ישהו את רוב זמנם. במרבית המקרים, האם היא שמקבלת את משמורת הילדים בצורה אוטומטית, וזאת בגין חוק חזקת הגיל הרך המעניק לה משמורת אוטומטית עבור ילדים עד גיל 6. כמובן שהאב יכול לדרוש במסגרת החוזה או לחילופין להגיש תביעה למשמורת משותפת, אך יהיה עליו להוכיח כי זוהי אכן טובת הילדים. במסגרת חוזה גירושין על הצדדים להגיע ביניהם להסכמה לגבי המשמורת על הילדים, ובמידה וישנו הורה אחד המקבל משמורת מלאה על הילדים, יש לקבוע הסדרי ראייה עבור ההורה השני, ואלו יכולים להיות הסדרי ראייה רגילים או מורחבים.
מזונות ילדים
על פי החוק בישראל האב הוא שאחראי לזון את ילדיו, אם כי לאחרונה התקבל פסק דין של בית המשפט העליון המורה על כך כי בני זוג המשתכרים שכר דומה ויש ביניהם הסדר של משמורת משותפת, לא יישאו בתשלום מזונות כלל, וכל צד יהיה אחראי למזונות ילדיו כאשר הם שוהים אצלו, תוך חלוקה שווה של ההוצאות המשותפות כדוגמת חינוך, בריאות וכדומה.
מזונות הילדים כוללים את כל עלויות הגידול והכלכלה של הילדים ועליהם יש להוסיף הוצאות מדור (מגורים). בקביעת המזונות יש לקחת בחשבון את מצבו הכלכלי של כל אחד מהצדדים, את צרכי הילדים ואת אורח החיים אליו התרגלו לפני הגירושין וכן את המשמורת והיקפי השהות של הילדים עם כל הורה. כאמור, על פי הדין העברי האב הוא שאחראי לשאת במזונות ילדיו, אך בהחלט ניתן לזהות מגמה של שינוי לכיוון יותר שוויוני בין ההורים.
ניסוח חוזה גירושין
את חוזה הגירושין חשוב מאוד לנסח בצורה בהירה וברורה, וחשוב מאוד שכל צד יבין על מה הוא חותם וכיצד צפוי החוזה להשפיע על חייו, מה מגיע לו ומה לא מגיע לו. כאשר מוגש החוזה לאישור בית המשפט, אחד האלמנטים המרכזיים שבוחן בית המשפט הוא את תום הלב והרצון של כל צד לחתום על החוזה, וזאת מעבר לבדיקת החוזה בעיניים משפטיות ווידוא כי הוא עולה בקנה אחד עם החוק והתקנות.
בהתאם לכך, כאשר אתם ניגשים למשימה של ניסוח חוזה גירושין, חשוב שתעשו זאת בליווי עורך דין משפחה מוסמך. תוכלו לשכור עורך דין משותף לשני בני הזוג או עורך דין נפרד לכל אחד מבני הזוג, בהתאם לתקציב העומד לרשותכם ולרמת האמון שאתם נותנים זה בזה. גם אם אתם מצליחים להגיע להסכמות ביניהם באופן עצמאי, וגם אם אתם מצליחים לנסח חוזה גירושין שנראה מאוד משפטי ומנוסח היטב, אתם רוצים להעביר את החוזה לקריאה של עורך דין משפחה, ולאחר מכן לשבת איתו שני בני הזוג יחד, ולאחר מכן כל אחד בנפרד.
רק בצורה זאת תוכלו להבטיח שכל האינטרסים שלכם מקבלים מענה במסגרת ההסכם, וכי אינכם מתחייבים לדברים שלא תוכלו לעמוד בהם, או שאתם מוותרים על זכויות שמגיעות לכם.