גירושין הם לא בהכרח הפתרון הרע ביותר, וישנן מערכות יחסים שטוב יותר לכל המעורבים לו היו מסתיימות כמה שיותר מהר. יחד עם זאת, ישנם מקרים לא מעטים בהם הרצון להתגרש נובע מסיטואציה חולפת, מאי הבנה או ממקום של פזיזות, אגו ורגשות חריגים, שהמאפיין ביותר שלהם הוא זמניותם. במקרים אלה, עשויים בני הזוג להחליט שהם מעוניינים לתת צ'אנס נוסף לזוגיות. יחד עם זאת, אף צד אינו מעוניין שהצד השני ינצל את "פסק הזמן" של הניסיון להחזיר את הזוגיות אל דרך המלך, בכדי לבצע מהלכים שיפעלו לטובתו אם וכאשר יסתיים העניין בגירושין. בדיוק במצבים אלה נדרש הסכם שלום בית.

מהו הסכם שלום בית?

שלום בית הוא מצב בו בני זוג, שהביעו את רצונם להתגרש זה מזה, מסכימים לתת צ'אנס נוסף לזוגיות ולנסות להסדיר את המחלוקות לפני שפונים לצעד שכמעט אף פעם אין ממנו חזרה. הצורך בשלום בית עולה אצל כל סוגי הזוגות, ובמיוחד כאשר מעורבים בסיפור ילדים. טבעי הוא שבסיטואציה כזאת תהיה רמת האמון בין הצדדים נמוכה מאוד, וסביר שבני הזוג כבר הספיקו לעבד בראשם כבר לא מעט מחשבות כיצד להתמודד עם מצב הגירושין העומד לפתחם. במצב זה, עשויים בני הזוג לרצות בניסיון נוסף לשקם את הזוגיות, אך במקביל גם לחשוש מניצול הניסיון הזה על ידי הצד השני בכדי "לצבור נקודות" או לבצע פעולות שיפעלו לטובתו במידה והניסיון ייכשל, והמצב יגיע לכדי גירושין.

הסכם שלום בית הוא הסכם שבו מפרטים בני הזוג את העקרונות לניהול הקשר הזוגי ביניהם במהלך הניסיון לשקמו, ובכלל זה האופן בו יתמודדו בני הזוג עם המחלוקות המרכזיות שהביאו אותם להחלטה לפרק את הקשר הזוגי. חלקו זה של ההסכם הוא מעין הליך זוגי פסיכולוגי, שערכו המרכזי הוא ביצירת הבנה של כל צד סביב הציפיות של הצד השני, בהיעדר תקשורת בריאה בין הצדדים.

בחלקו השני של ההסכם, יפורטו הסכמות בני הזוג ביחס לאפשרות הגירושין. במסגרת זו לא חייבים לכסות את כל הסוגיות שעלולות לצוץ בתהליך הגירושין, אך ככל שהמסמך יהיה מקיף יותר וכולל יותר, כך יהיה קל יותר לסיים את הליך הגירושין, במידה וייכשל הניסיון לשקם את המערכת הזוגית, בצורה קלה וחלקה יותר. חלקו זה של ההסכם מיועד לקבע התחייבויות של בני הזוג לעניין הגירושין, כך שאף צד לא יוכל לנצל את שלום הבית בכדי לבצע מהלכים שונים בניסיון לשפר לכאורה את עמדתו לקראת הגירושין במקרה של כשלון שלום הבית.

מה כולל הסכם שלום בית?

הסכם שלום בית הוא הסכם כללי שבו ניתן לשלב כל סוגיה שמעוניינים בני הזוג ליישב ביניהם במסגרת הניסיון לשקם את הזוגיות שלהם. כל עניין שהיווה בעבר מקור ליריבות, כל התנהלות או התנהגות של צד אחד, אשר מפריעה לצד השני וכל מרכיב במערכת הזוגית שמסכנת את המשך קיומה, יכולים להיכנס להסכם שלום הבית, על פי שיקולם ודעתם של בני הזוג.

להלן מספר דוגמאות של נושאים קלאסיים, אותם ניתן למצוא בהסכמי שלום בית רבים:

  • מחלוקות בנושאי חינוך הילדים ופירוט ההתחייבויות של כל צד בעניין זה
  • מעורבות המשפחה המורחבת בחייהם הפרטיים של בני הזוג
  • מחלוקות סביב ההתנהלות הכלכלית של משק הבית
  • מחלוקות בנושא ביצוע מטלות הבית והטיפול בילדים
  • טענות בדבר התנהגות בלתי הולמת של אחד הצדדים כלפי הצד השני

אלו הן כאמור רק דוגמאות שכיחות לנושאים שעולים בהסכמי שלום בית, אך בני הזוג רשאים לשלב בהסכם שלהם כל סוגיה שעולה על דעתם, ושלהערכתם חשובה בכדי שהניסיון להשכין שלום אכן יצלח.

בנוסף, יכלול הסכם שלום בית התייחסות גם לשלושת המרכיבים המרכזיים שעולים בכל תהליך גירושין: משמורת ילדים, מזונות ילדים וחלוקת רכוש. בהסכם שלום הבית יכולים בני הזוג לעגן הסכמות סביב רכוש פרטי שאיתו נכנס כל צד למערכת הזוגית, לאופן בו יחולק הרכוש המשותף ופירוט מהו אותו רכוש משותף. בני הזוג יכולים לעגן הסכמות לגבי המשמורת על הילדים או הסדרי הראייה שלהם על ידי ההורה הלא משמורן, וכן לקבוע גובה מזונות ילדים במידה והמקרה יגיע לכדי גירושין.

התוקף המשפטי של הסכם שלום בית

הסכם שלום בית הוא הסכם שנחתם ברגע של התפייסות ורצון להבין את הצד השני. יחד עם זאת, חתימת ההסכם על ידי הצדדים אינה מספיקה על מנת להעניק לו תוקף משפטי. בכדי להפוך את ההסכם למחייב, ולהשית על כל צד את תחושת החובה שנובעת מההסכם, יש להגיש את ההסכם לאישור בית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. רק באישור של אחת מערכאות אלה, יקבל ההסכם תוקף משפטי מחייב.

הליך האישור כולל בחינה של ההסכם על מנת לוודא שהוא אינו נוגד עקרונות משפטיים כלשהם (כך למשל, לא יכולים בני הזוג לקבל החלטות במסגרת הסכם שלום בית, על משמורת ילדים שטרם נולדו), ושבני הזוג חתמו עליו בתום לב ומרצונם החופשי. לאחר שמוודאת הערכאה המשפטית את תקינות ההסכם, היא נותנת את אישורה להסכם שמקבל תוקף של פסק דין מחייב.

הפרת הסכם שלום בית

אחד החסרונות הגדולים של הסכם שלום בית הוא שהוא לא ניתן לאכיפה באותה מידה בה ניתן לאכוף הסכם בין שני זרים. מאחר ומדובר בבני זוג, ומאחר ותפיסת הזוגיות היא סובייקטיבית לחלוטין עבור כל צד, יכול כל צד להסכם בכל רגע נתון, לטעון כי הצד השני הפר את ההסכם או שאינו פועל בהתאם להתחייבויותיו על פי ההסכם ולדרוש לפרק את הזוגיות בו ברגע, וזו תהיה זכותו לעשות כן.

יחד עם זאת, הערכאה השיפוטית שתדון בתיק הגירושין של בני הזוג בהמשך הדרך, עשויה לקבוע כי הצד שהחליט לצאת מן ההסכם לכאורה, עשה זאת בחוסר תום לב תוך ניצול המצב לטובתו. במקרה כזה, עשוי אותו צד לאבד מאמינותו בפני הערכאה המשפטית, מה שישפיע בסופו של דבר על תוצאות דיון הגירושין לטובת הצד השני.

ממה חשוב להיזהר בחתימה על הסכם שלום בית

הסכם שלום בית נחתם בדרך כלל ברגע של התפייסות, נכונות לבוא לקראת הצד השני ורצון לשמר את המערכת הזוגית. במצב דברים זה עשוי צד אחד להתפשר על דברים שאין ברצונו להתפשר עליהם, או להתחייב לדברים שאין ברצונו להתחייב להם או שהוא אינו מבין עד הסוף את משמעותם, רק לאור רצונו העז להמשיך את הקשר הזוגי.

על כן, בחתימה על הסכם שלום בית חשוב ליצור הפרדה מוחלטת בין המצב הרגשי ובין החשיבה הרציונלית שצריכה ללוות את קבלת ההחלטות בהסכם, ובכל מקרה אין להתחייב לדברים שלא מבינים עד הסוף או לדברים שלא מעוניינים באמת להתחייב אליהם, מתוך הנחה שהניסיון לשקם את הזוגיות יצלח, וגם כך לא תהיה שום משמעות לאותן התחייבויות. שלום בית הוא הליך שמצליח במקרים רבים, ובמקרים רבים אחרים כושל, וכשמתרחשת האפשרות השנייה, כל צד חייב לעמוד בהתחייבויות שנתן במסגרת הסכם שלום בית.

החשיבות של ייעוץ וליווי משפטי בהסכם שלום בית

דווקא במקרה של הסכם שלום בית, מקבל הייעוץ והליווי המשפטי חשיבות עליונה, בדיוק בגלל הסיבות שפירטנו זה עתה. הניסיון לשקם את הזוגיות הוא ניסיון שבו יכול צד אחד (הצד שמעוניין לשקם את הזוגיות) להיות בעמדת נחיתות מול הצד השני (הצד שאינו מעוניין או אדיש לגבי שיקום הזוגיות). מעמדה זו עלול הצד "הנחות" להתפשר, לוותר ולהתחייב יתר על המידה בניסיון "לעשות הכל" בכדי לשמור על הזוגיות.

עורך דין משפחה מוסמך המלווה את הצדדים, יבטיח כי כל ההתחייבויות של כל צד, ניתנות מתוך חשיבה רציונלית ובמנותק ממצבם הרגשי של הצדדים. נוכחותו של עורך הדין תאפשר לצדדים להבין בדיוק את המשמעות של ההתחייבויות שהם לוקחים על עצמם, ולהיות ערים בכל עת לסיכונים שהם לוקחים על עצמם בכל פשרה, ויתור או התחייבות שהם עושים.